Sunday, April 5, 2015

Wind, storms and cyclones class 7 solved Quesion



Wind Storm and Cyclone :Natural Phenomena: 7th class Hots Questions
Question: 1. Why are people advised not to stand near fast moving train?
Ans: When train moves with high speed it creates region of lower pressure . This low pressure push man towards the train

Question: 2. Why are holes made in huge hoardings? Explain their usefulness.

Ans: Holes are made in huge hoardings to reduce air pressurecausing it to flutter or blown away.

Question: 3. in winter regions near, why does wind blow from land to sea?
Ans:. In winter the sea become warmer quickly than the land. So In winter monsoon blows from land to sea

Question: 4. Why are things colorful in appearance?

Ans: The colour of object is colour that is reflected. Thus different coulor makes things colourfull.


Question: 5. Fill the missing word in the blank spaces in the following statements:

(a) Wind is moving air.
(b) Winds are generated due to uneven heating on the earth.
(c) Near the earth’s surface warm air rises up whereas cold air comes down.
(d) Air moves from a region of high pressure to a region of low pressure.

Question: 6. Suggest two methods to find out wind direction at a given place.

Answer: Two methods to find out wind direction at a given place are:

(a) An instrument called anemometer can be used to find the direction and speed of the wind.

(b)  Hold a strip of paper outside. The direction in which the paper is blowing is the direction of the flow of  the wind.

Question: 7. State two experiences that made you think that air exerts pressure.
Answer: Two experiences that made us think that air exerts pressure are:

(a) . Whiling cycling against the direction of the wind, it is difficult to ride. It shows that the air exerts pressure.

(b) While rowing a sailboat in the direction of the wind, it is always easier to row and while rowing a sailboat  against the direction of the wind, it is very difficult to row. It also shows that the air exerts pressure.

Question: 8. You want to buy a house. Would you like to buy a house having windows but no ventilators?   Explain your answer.

Answer: No, I would not like to buy a house having windows but no ventilators. Warm air rises up and  cool air comes downward. So, to make a stream of cool and fresh air to continuously flow to the house through the windows, there must be some ventilators in the upper part of the wall.

Question: 9. Explain why holes are made in hanging banners and hoarders.

Answer: Holes are made in hanging banners and hoarders to allow air to pass through them as a result of  which there will be less pressure of air on the banners or hoarders. Unless it is done, these may be uprooted  or distorted due to the pressure of the air.


Question:10 How will you help your neighbours in case cyclone approaches your village/town?
Answer:
(a) I will help my neighbours in case cyclone approaches my village/town by the following ways.

(b) I will help my neighbours in shifting their household articles, domestic animals etc to a safe place.

(c) I will provide phone numbers of all emergency services like police, fie brigade and medical centers.

(d) I will give them safety advice like avoiding driving on roads through standing water, not touching wet  switches etc.   See full post 

7th Wind Storm and Cyclone Living science question answer Download File


Wind, storms and cyclones class 7 solved Quesion                   Download File

No comments:

Post a Comment