Saturday, August 30, 2014

DAV Question Papers for class 9 and 10 SA-1 September 2014 - 2015 [U-Like and Oswal]

Click here to download latest DAV Sample Question paper


Std. IX Practice Paper  2014

9th English DAV SA-1 Question paper
Download File

9th Hindi DAV SA-1 Question paper
Download File

9th Mathematics DAV SA-1 Question paper
Download File

9th Sanskrit DAV SA-1 Question paper
Download File

9th Science DAV SA-1 Question paper
Download File

9th social science DAV SA-1 Question paper
Download File

Std. X  Practice Paper  2014

10th English DAV SA-1 Question paper
Download File

10th Hindi DAV SA-1 Question paper
Download File

10th Mmathematics DAV SA-1 Question paper
Download File

10th Sanskrit DAV SA-1 Question paper
Download File

10th Science DAV SA-1 Question paper
Download File

10th Social_science DAV SA-1 Question paper
Download File

Std. VIII Practice Paper  2014
Click below the link for details
Summative Assessment-I (Sample Papers 2014-15) | Delhi Public School    

Download

Thursday, August 7, 2014

weather climate and adaptation CBSE class 7

Q1. What are the elements of weather?
Answer: The elements of weather are humidity, temperature, rainfall, wind speed, etc.

Q2. What do you understand by the climate of the place?

Answer: The average weather [pattern taken over a long time is called climate of the place.

Q3. How are all changes in the weather caused?

Answer: All changes in the weather are caused by the sun.
Q4. Why does the tropical region have a hot climate?

Answer:  It has a hot climate because of its location around the equator. Even in the coldest month the temperature is generally higher than about 15degree C. During the hot  summers, the temperature may cross 40 degrees.

Q5. What do you mean by adaptations?

Answer: It is the phenomenon of acquiring certain features and habits that ensure better survival in given surroundings.

Q6. Why are the animals in the tropical rainforests exhibit variety of adaptations?

Answer: The climatic conditions in rainforests are highly suitable for supporting an enormous number and variety of animals. Since the number is large, there is intense competition for food and shelter. Adaptations ensure survival.

Q7. What properties do make polar bears and penguins good swimmers?

Answer: Their bodies are streamlined and their feet have webs, making them good swimmers.

Q8. By which body part, elephant can tear the bark of trees that it loves to eat?

Answer:  With the help of modified teeth called tusk.

Q9. What do you understand by weather of the place?

Answer: The day to day condition of the atmosphere at a place with respect to the temperature, humidity, rainfall, wind speed, etc, is called the weather at that place.

Q10. What is the function of sticky pads in red eyed frog?

Answer:  Sticky pads on feet help the red-eyed frog to climb trees on which it lives.

Q11. Give reasons;-

a. Polar bears have 2 thick layers of fur.

Answer: 2 layers of fur are to keep the body of polar bear warm in cold weather.

b. Penguins have a thick skin and a lot of fats.

Answer:  To protect them from cold.

c. Polar bears are white in color.

Answer:  The white fur is not easily visible in the snowy white background and this helps them to hide away from predators and prey.

d. Penguins can’t fly but still have streamlined body.

Answer:  Streamlined body enables the penguins to swim in water.

Q12. Why do birds migrate during winters?

Answer:  Birds migrate to warmer places when winter sets in, they come back after the winter is over.

Q13. Define habitat.

Answer:  The natural living place of an organism.

Q14. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer: Animals are adapted to survive in the conditions in which they live. Animals living in very cold and hot climate must possess special features to protect  themselves against the extreme cold or heat. For e.g.,
1. In Polar Regions, Polar bear- has two thick layers of fur, white coloured fur, very strong sense of smell, long curved and sharp claws
2. In tropical regions, many animals have sensitive hearing, sharp eyesight, thick skin and a skin colour which helps them to camouflage by blending with the surroundings. E.g. big cats

Q15 How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?

Answer:  It has trunk which it uses for as a nose and also used for picking up the food.
 Tusks are modified teeth .it can tear the bark of the trees with it.
 Large ears of the elephant help it to hear even very soft sounds.

CBSE Class-7th Science Weather, Climate and Adaptations of Animal and Climate
Weather describes the condition of the atmosphere. It might be sunny, hot, windy or cloudy, raining or snowing. 
The weather depends on the temperature, precipitation, humidity and atmospheric pressure of the part of atmosphere (air) closest to the surface of the earth. The weather is constantly changing as temperature and humidity change in the atmosphere. 
Climate is the average weather conditions - temperature, pressure, precipitation and humidity - expected for a certain place. Climate is based on the average weather experienced over 30 years or more. Read full post:


Searches related to weather and climate class 7