Saturday, December 8, 2012

8th Value based Maths Questions

1. A bat ate 1050 dragon flies on four consecutive nights. Each night she ate 25 more than on the night before. How many did she eat on first night?
 (a) 225       
 (b) 250   
(c) 275       
 (d) 300
Sol:  (a) Let no. of dragonflies ate by bat an first day = x  
and   second day = x + 25   third day  = x + 50  fourth day  = x + 75   
A/Q   x + x + 25 + x + 50 + x + 75 = 1050  x = 224

2. A cuube has 
(a) 8 vertices, 12 edges and 6 flat surfaces.             
 (b) 4 vertices, 6 edges, 6 flat surfaces.
(c) 4 vertices, 12 edges and 4 flat surfaces. 
(d) 8 vertices, 6 edges, 4 flat surfaces.

Sol:  (a)

4. In the word Mathematics, the ratio of number of consonants to the number of vowels is
(a) 4:7 (b) 7: 4 (c) 5:6 (d) 6:5

Sol: (b) 7:4

5. Who is the father of Geometry?    
(a) Pythagoras (b) Thales    (c) Archimedes (d) Euclid.

Sol: (d) Euclid

6. A milkman mixes 20 liters of water with 80 liters of milk. After selling one-fourth of this mixture he adds water to replenish the quantity that he has sold. What is the current proportion of water to milk?   
 (a) 3:2 (b) 2:3    (c) 3: 4 (d) 4:5

Sol: (b)  Total Mixture = 20 + 80 = 100 litres           
Sold mixture = ¼ × 100 = 25 litres
Replacing mixture = 75 litres            Added water = 25 litres.
Water mixed in 100 litres mixture = 20 litres  ; 
water mixed in 75 litres mixture = 20/100 x 75 = 15 litres
Total water added = 25 + 15 = 40  ; Total mixture = 100  Milk = 100 – 40 = 60. 
; Water Milk = 40 : 60=2 : 3

7. In the new budget, the price of a petrol rose by 10%, the percent by which one must reduce the consumption so that the expenditure does not increase is :
(a) 61/9 %    (b) 6 1/4%  (c)9 1/11 %   (d) 10%

Sol: (c)

8. a x (b + c) = a x b +a x c, the property is
(a) associative (b) commutative (c) distributive (d) anti-commutative     
      
Sol: (c) distributive

9. If 2x + 3y = 24 and 2x – 3y = 12, then the value of xy is _______ .
(a) 10 (b) 12       (c) 18   (d) 14  
                  
Sol: (c)

10. The direction in which you reach, if you move from South and take one and a half revolution clockwise    
(a) West                (b) East                 (c) South               (d) North     

Sol: (d) North

11. What is the value of (x% of y + y% of x) =
(a) x% of y            (b) y% of x            (c) 2% of xy          (d) x% of xy

Sol: (c)

12. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. If he attempts all 75 questions and secures 125 marks, the number of questions he attempted correctly, is
(a) 35          (b) 40          (c) 42                    (d) 46

Sol:(b)

13. P, Q, R and S are playing carom game. P, R and S, Q are partners. S is to the right of R who is facing west. Then Q is facing what direction?
(a) North (b) south (c) East (d) West

Sol: (d)

14. Ravi is not wearing white and Ajay is not wearing blue. Ravi and sohan wear different colour. Sachin alone wear red. What is sohan colured, if all four them are wearing different colour.
(a) red (b) blue    (c) white (d) can’t say

Sol:(d) The fourth colour and some more information are required

15. How many times in a day, those of two hands of a clock coincide?
(a) 11 (b) 12 (c) 22 (d) 24
Sol: (c)

No comments:

Post a Comment