Saturday, August 4, 2012

CBSE VII MCQ Ch: Respiration in living Organism

CBSE VII MCQ Ch: Respiration in living Organism

1. Name the gas which is used by white blood cells to kill the invading bacteria.

(a) Oxygen                                (b) Carbon dioxide 
(c)Nitrogen                                         (d) Chlorine

2. What is the percentage of oxygen in the inhaledair?

(a) 21%                                     (b) 16.4% 
(c) 18%                                     (d) 20%

3.What is the percentage of CO2   in the exhaled air?
 (a) 23%                                    (b) 4.4% 
(c) 6%                                       (d) 0.04%

4.Normal range of breathing rate per minute in an adult person at rest is

(a) 9 - 12,                                  (b) 15 - 18,
(c) 21 - 24,                                (d) 30 - 33
5.Muscle cramps occurs due to accumulation of
(a) Lactic acid                           (b) Acetic acid 
(c) Alcohol                               (d) Malice acid

6. During exhalation the ribs

(a) move down and inwards       (b) move upwards 
(c) move outwards                    (d) do not move at all

7.In cockroach, air enters the body through

(a) Lungs                                  (b) Gills 
(c) Spiracles                              (d) Skin

8.The air tubes in insects are called

(a) Bronchus                             (b) Tracheae  
(c) Nostrils                               (d) blowholes

9. Name the muscular sheet which separates the abdomen from the chest cavity.

(a) Diaphragm                          (b) Ribs
(c) Spiracles                             (d) Tracheae

10.Birds breathe through

(a) Lungs                                             (b) Kidney 
(c) Spiracles                                         (d) Skin

11. Which of the following organism can do anaerobic respiration?

(a) Yeast                                   (b) Leech  
(c) Amoeba,                              (d) Fish

12.The food material used to release energy inbody cells, which is considered as a biological fuel is

(a) Glucose                               (b) Vitamin 
(c) Water                                  (d) Minerals

13.Snake breathe through

(a) Lungs                                  (b) Spiracles 
(c) Tracheae                              (d) Skin

14.During anaerobic respiration the end product other than COand energy is   
  
(a) O2                                       (b) Alcohol 
(c) Nitrogen                              (d) Water
15. Name the chemical used to test the presence of CO2   in exhaled air.
(a) Lime juice                           (b) Lime water 
(c) Lime stone                          (d) Quick lime

16.Name the tiny pores present in the leaves of the plants for exchange of gases

(a) Stomata                               (b) Tracheae 
(c) Chloroplast                          (d) Spiracles

17. Yeast respire an aerobically to produce

(a) Water                                  (b) Alcohol 
(c) Glucose                               (d) Lactic acid

18.The number of times a person breathe in a 0 is termed as breathing rate

(a) Second                                (b) Minute 
(c) Hour                                   (d) Day

19. Chest cavity is surrounded by

(a) 12 pair of ribs                      (b) 10 pair of ribs 
(c) 11 pair of ribs                      (d) 25 ribs.

20.Wind pipe is called

(a) Oesophagus                         (b) Tracheae 

(c) Bronchus                             (d) Nasal Cavity

Solution
(1) a
(2) a
(3) b
(4) b
(5) a
(6) a
(7) c
(8) b
(9) a
(10) a    
(11) a
(12) a
(13) a
(14) b
(15) b
(16) a
(17) b
(18) b   
(19) a
(20) b


No comments:

Post a Comment